Stel, je bent ZZP-er in de bouw en je hebt een klant die graag wil dat jij de complete binnenkant van een jaren '30 huis renoveert en opnieuw opbouwt. En dan niet zomaar een beetje een muurtje hier en een deurtje daar, nee, de complete bovenverdieping moet opnieuw worden ingedeeld. Dus waar een slaapkamer zat moet nu de badkamer komen. Dan kun je denken dat dat wel een probleem kan worden met de houten ondervloer en dat het je veel tijd gaat kosten om deze geschikt te maken als ondervloer voor een natte ruimte. Maar dan heb je nog nooit met zwaluwstaartplaten gewerkt. Deze platen zijn ideaal voor het gebruik in natte ruimtes (zoals de nieuwe badkamer) en ook nog eens gemakkelijk in gebruik.

Zwaluwstaartplaten zorgen voor een goede basis

Als al het sloopwerk is gedaan, dan zie je pas echt goed hoe de houten ondervloer er aan toe is. Misschien zal je hier en daar een deel moeten vervangen. Hiervoor kun je, bijvoorbeeld, underlayment platen, gebruiken. Is je vloer op sterkte? Dan wordt het tijd voor het plaatsen van de zwaluwstaartplaten. Deze platen zorgen voor een dunne ondervloer waar je gemakkelijk een betonvloer op kunt gieten. De hoogte van de zwaluwstaartplaten is maar 1,6 centimeter, ze leveren dus maar weinig hoogteverlies op. Stort hier een dunne betonvloer op en werk deze af met tegelwerk. 

Maar wat nu als ik vloerverwarming moet aanbrengen?

Mensen brengen vrij veel tijd door in hun badkamer en dus kan het zomaar zijn dat je opdrachtgever graag vloerverwarming wil. Dat is met zwaluwstaartplaten geen probleem. Hou wel rekening met wat krimp en uitzetten door rondom een rand vrij te laten. Meer informatie hierover vind je op de website die ik hierboven noemde.

Veilig werken met deze platen

Zwaluwstaartplaten zijn gemaakt van lichtgewicht aluminium. Dat is fijn, want hierdoor zijn ze niet zwaar. Maar het kan ook gevaarlijk zijn. De randen van deze platen kunnen flink scherp zijn. Het is dus altijd verstandig om je goed voor te bereiden op het werken met deze platen. Je hebt goede handschoenen nodig en natuurlijk veiligheidsschoenen met een verstevigde neus. Als je de platen op maat wilt slijpen dan is dat geen probleem. Je moet echter ook dan de veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Werk alleen met een goede haakse slijper en draag, tijdens het slijpen, een veiligheidsbril. Zo voorkom je ellende en kun jij je opdrachtgever nog sneller voorzien van een volledig gerenoveerd huis!