Stress is een factor die we bijna allemaal in ons moderne leven hebben. We zijn ontzettend druk met werk, hobby’s, sporten enzovoorts. Daarnaast is zeker het afgelopen jaar ook ontzettend stressvol geweest door de wereldwijde pandemie. Meer mensen geven aan dat ze last hebben van stress en neerslachtige gevoelens. Een andere reden dat we hier veel last van hebben is doordat we een minder spiritueel leven leiden. We zijn te gefocust op materiële zaken en weinig gefocust op spirituele ontwikkeling. Religie neemt een steeds minder belangrijke rol in. In onze levens en in de maatschappij. Nu willen we in dit artikel niet aanmoedigen dat iedereen weer religieus moet worden. We bespreken wel een aantal tips om meer spiritualiteit in het leven te brengen.

Mediteren

Mediteren is een eeuwenoude praktijk die zijn oorsprong in Azië kent. In de afgelopen jaren is meditatie ook steeds populairder geworden in de westerse wereld. Steeds meer moderne medische onderzoeken bewijzen ook de positieve gevolgen van meditatie. Maar hoe doe je meditatie precies? Veel mensen denken dat je meteen urenlang moet mediteren per dag om de positieve gevolgen te ervaren. Maar dit is niet waar. Je kunt met slechts twintig minuten per dag al veel positieve effecten van meditatie ervaren. Er zijn in principe twee soorten meditatie. Focus meditatie en mindfulness meditatie. Bij focus meditatie focus je op een specifiek ding in de ruimte of op je eigen ademhaling. Door op deze manier te focussen breng je je gedachten tot stilstand. Bij mindfulness meditatie focus je op je eigen gevoelens en emoties op dat moment. Op deze manier kun je negatieve gevoelens loslaten.

Probeer verschillende dingen

De spirituele wereld is groot en er zijn vele verschillende spirituele praktijken die je kunt uitproberen. Sommige dingen zullen je beter liggen dan andere aspecten. Wanneer je voor het eerst meer spiritualiteit in je leven probeert te brengen dan zul je verschillende dingen willen uitproberen. Lees veel boeken, praat met mensen. Je kunt van alles proberen. Praat bijvoorbeeld met een online medium. Dit kan een zeer bijzondere ervaring zijn.

Ga de natuur in

We leven steeds meer in stedelijke omgevingen en zeker dit jaar hebben we ook veel thuis opgesloten gezeten. Toch is het belangrijk om ook met de natuur in contact te blijven. Regelmatig een flinke wandeling door de natuur is heel gezond. Ook kunnen we aanraden om tijdens je vakanties de natuur in te gaan. De komende zomer als we hopelijk weer op vakantie kunnen, ga dan bijvoorbeeld naar de Alpen.