De klamboe is op vakantie naar veel tropische landen een onmisbaar item in de bagage. Logisch want in sommige landen is het echt uitkijken geblazen voor insecten met gemene beten. Natuurlijk heb je je wel laten inenten of heb je pillen meegenomen tegen ziektes als malaria en het Zikavirus. Ziektes die via muggen worden overgedragen. Maar je weet inmiddels ook dat veel malariaparasieten resistent zijn geworden met alle gevolgen van dien. Los daarvan, gezoem rond je hoofd midden in de nacht is absoluut niet fijn, het verstoort je nachtrust. Een klamboe voorkomt dit allemaal. Logisch dus dat je dit meepakt. Maar heb je ook wel eens gedacht aan een klamboe thuis?

Klamboe voor tropische nachten

Zoals gezegd is de klamboe noodzakelijk in veel tropische landen. Zowel malaria als het Zikavirus kunnen ernstige gevolgen hebben. Bij malaria is het zelfs zo dat zonder behandeling de ziekte een dodelijke afloop kan hebben. Een klamboe om je te beschermen is dus noodzakelijk. Daarbij moet wel gezegd worden dat de muggensoort die het Zikavirus overbrengt vooral overdag actief is. Bedekkende kleding en je insmeren met een lotion die DEET bevat is daarom ook belangrijk. Ben je zwanger of je wilt zwanger worden dan kun je beter niet naar landen gaan waar het Zikavirus actief is.

Klamboe in Nederland

Tot zover het nut van de klamboe in het buitenland. Dat wist je natuurlijk al. Maar wist je ook dat een klamboe gebruiken in je eigen slaapkamer thuis ook een heel goed idee is? Want ja, ook in Nederland hebben we muggen. Misschien dragen ze geen enge ziektes bij zich, maar ze zijn wel behoorlijk irritant. Je zal niet de eerste zijn die een hele nacht wakker ligt door het gezoem van een mug. Los van het gezoem: een muggenbeet is ook niet echt prettig. Daar kun je nog best last van hebben. Daarnaast is het helaas een feit dat er ook in Nederland muggen oprukken die niet zo goed zijn voor de gezondheid. Denk aan de tijgermug. Gelukkig is de kans heel klein dat je door een besmette mug gestoken wordt. We hebben nog nauwelijks besmette tijgermuggen in Nederland. Maar de steek is wel pijnlijk. Trouwens, het goede nieuws is dat de tijgermug ook meestal overdag actief is. Het enige wat je dan dus hoeft te doen is uit de buurt blijven va plekken waar hij is gesignaleerd. Omdat hij nog weinig voorkomt is dat goed te doen.

Al met al komt een klamboe zowel in Nederland als in het buitenland goed van pas. Aarzel niet en zorg dat je er eentje hebt hangen!