Een tijd geleden heb ik samen met mijn partner een nieuw huis gekocht. Uiteraard zijn we er erg blij mee maar het is wel een klushuis. Er moest en moet dus veel gebeuren in ons nieuwe huis voor we er daadwerkelijk lekker kunnen wonen. We maakten een vliegende start en begonnen met het strippen van het huis. Het ging vrij vlot en snel totdat ik een wc pot op mijn teen heb laten vallen. Veel pijn en een bezoekje aan de dokter later blijkt de schade wel mee te vallen. Dit keer kom ik er dus met de schrik van af. Het heeft me wel doen besluiten werkschoenen aan te gaan schaffen.

Werkschoenen

Natuurlijk is het een beetje suf maar ik had het idee dat er maar een soort werkschoen was en dat die voornamelijk voor mannen in de bouw was. Niet blijkt minder waar. Er is een heel groot assortiment aan werkschoenen online beschikbaar. Er zijn zelf schoenen op de markt die de uitstraling hebben van een ‘gewone’ sneaker terwijl er gewoon een stalen neus in is verwerkt.

Koopje

Net als alle andere producten kan je het zo duur maken als je het zelf wilt. Persoonlijk vind ik de gemiddelde prijs van een werkschoen erg meevallen. Zeker als je in je achterhoofd hebt dat het je voeten beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Veiligheidsklassen

Waar ik ook voor het eerst achter kwam is dat werkschoenen (ook wel veiligheidsschoenen) kunnen worden verdeeld in vijf veiligheidsklassen. Voor mij als thuisklusser lijkt dit niet heel erg van belang maar er zijn ook werkplekken (meestal bouwplaatsen) waar de schoenen aan bepaalde veiligheidseisen moeten voldoen. De klassen zijn onderverdeeld in S1 tot en met S5. Als je dus een schoen online wilt kopen, is het belangrijk om uit te zoeken in welke klasse deze valt. Als je op de schoen klikt, staat dit in de beschrijving aangegeven.

Type

Naast de maat is het ook belangrijk te bedenken welk type schoen je nodig hebt voor de klus. Hoewel het logisch klinkt, wil ik je er toch graag op attenderen. Als je veel moet bukken, kan je het beste voor lage schoenen kiezen omdat deze je de meeste bewegingsvrijheid geven. Wil je bijvoorbeeld je achillespees beschermen dan kan je beter voor hoge schoenen kiezen. De keuze is groot dus bedenk goed welke schoen je voor welke klus nodig denkt te hebben. Op die manier heb je er het meeste profijt van.