Voor jong en oud zijn ze beschikbaar, gehoortoestellen. Al is het lang niet even makkelijk om er ook gebruik van te horen. Het duurt ook vaak voordat mensen door hebben dat ze minder goed horen dan zou moeten en vervolgens kan het ook voelen als een grote drempel om er ook echt een test voor te laten doen. Als je te horen hebt gekregen dat een gehoorapparaat nodig is, is het handig om die maar ook zo snel mogelijk te nemen. Dan sta je voor de keuze welk gehoorapparaat het beste bij jou past en hoe je eraan kan wennen. In deze blog lees je meer over deze beide punten.

Voor iedereen wat anders

Als we aan een gehoortoestel denken hebben we een relatief eenzijdig beeld van hoe dat eruit ziet en hoe het moet voelen. Daarom is voor veel mensen de drempel om een meting te laten doen een grote. Een groot voordeel van de tijd waarin we leven is dat technologie een hoop mogelijkheden heeft doen laten ontstaan en zo ook in de wereld van de gehoortoestellen. Ze worden kleiner, handelbaarder en dus minder zichtbaar aan de buitenkant zonder dat het af doet aan de kwaliteit. Dit is goed nieuws voor de mensen die toch liever zo min mogelijk laten zien aan de buitenkant. Tegenwoordig is er voor iedereen wel een gehoorapparaat dat past. Zo heb je de klassieke gehoortoestellen die nog worden opgeladen met batterijen, maar inmiddels heb je ook oplaadbare hoortoestellen die je heel makkelijk kan opladen. Dit is voor veel mensen heel fijn, het is een stuk makkelijker. Wanneer je de gehoorapparaten uit doet, kunnen ze ondertussen opgeladen worden in plaats van dat je de batterijen moet vervangen.

Wennen

Het komt vaak voor dat men na het aanmeten van het gehoortoestel toch niet helemaal gemakkelijk is met de verandering. Het is niet gek als het gehoortoestel toch op het nachtkastje blijft liggen in plaats van dat het meteen gebruikt wordt. Waarom is dat zo? Het kost tijd om aan een gehoortoestel te wennen. Niet alleen fysiek, immers voelt het ook anders als er een gehoortoestel in je oor zit, maar ook mentaal is het een verandering die tijd nodig heeft. het is belangrijk om aandacht te besteden aan het feit dat het heel wat anders is om meteen beter te horen dan eerst. Prikkels komen meer binnen, geluiden kunnen toch veel indruk maken als je opeens meer hoort dan voorheen.