Kerstboom is binnen, kerstballen zijn ook al binnen, maar nu nog de lichtjes! Online en in tuincentra kun je brede collecties kerstverlichting vinden. Alle lengtes en kleuren kun je wel vinden. De keuze is dus best lastig, want wat is goede kerstverlichting? In deze blog worden er vier vragen opgesomd om jezelf te stellen. Na het beantwoorden van die vragen, kun je makkelijker de gewenste kerstverlichting vinden.

Vraag 1: Is de kerstverlichting voor buiten of voor binnen?

Als je kerstverlichting zoekt voor binnen is het makkelijker als voor buiten. Het verstandigste is dan om te gaan voor ledverlichting, want dit wordt niet zo heet als bijvoorbeeld gloeilampjes. Als de gloeilampjes heet worden en tegen een droge kerstboom aan hangen, dan kun je de uitkomst wel raden: brandgevaar.

Voor buitenverlichting is het belangrijk dat de kerstverlichting tegen water en vorst kan en ook hier is het van belang dat de kerstverlichting niet te warm wordt. Bij buitenverlichting is het ook handig om een timer tussen het stopcontact en de verlichting te plaatsen. Op deze manier kun je gewoon een tijd instellen wanneer de verlichting aan en uit gaat. Zo hoef je niet in de ochtend je bed uit om de verlichting aan te zetten en ’s avonds de warme woonkamer uit om in de kou de verlichting uit te zetten.

Vraag 2: Wat is de afstand tussen de lampjes die je wilt hebben?

Ledverlichting aan een snoer kan afstanden tussen de lampjes hebben van een halve centimeter tot tien centimeter. Smaken verschillen wat zij mooi vinden, dus dit is totaal aan jezelf. Hoe meer lampjes in de boom, hoe minder andere decoratie er nodig is om de boom mooi aan te kleden. Aangezien kerstverlichting goedkoper is dan kerstballen, kan het voordeliger zijn om voor een korte afstand tussen de lampjes te gaan. Zo lijkt de boom al snel mooi vol.

Vraag 3: Welke kleur verlichting wil je hebben?

Bij kerstverlichting heb je eigenlijk twee kleuren witte verlichting. Je hebt ‘classic warm’ en ‘warm wit’. Classic warm lijkt het meeste op de kleur van een klassiek kerstlampje en warm wit is iets lichter en lijkt het meest op de kleur van de gloeilamp. In huis wordt door de meeste mensen classic warm gekozen, omdat warm wit iets te fel is. Warm wit wordt daarentegen wel voor buitenverlichting veel gebruikt.

Vraag 4: Hoeveel meter kerstverlichting heb je nodig bij je boom?

Deze vraag is wel te beantwoorden, maar lastig. Het is namelijk een kwestie van smaak hoeveel omwikkelingen je wilt hebben, maar in de meeste gevallen kan je volgend schema aanhouden:

Bij een boom van 160 cm: minimaal 12 meter verlichting,

Bij een boom van 180 cm: minimaal 14 meter verlichting,

Bij een boom van 200 cm: minimaal 16 meter verlichting,

Bij een boom vanaf 220 cm: minimaal 18 meter verlichting.