Heb jij de laatste tijd het gevoel dat alles teveel is? Dat je je opgebrand voelt en geen energie meer hebt om door te gaan? De kans is groot dat dat de voortekenen zijn van een flinke burn-out. Het is dan zaak om direct actie te ondernemen, want je wilt natuurlijk niet dat je instort. Als je er op tijd bij bent is een beginnende burn-out namelijk omkeerbaar, maar dan is het wel zaak dat je voor jezelf gaat kiezen en prioriteiten gaat stellen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij een beginnende burn-out en hoe je deze kunt omkeren.

Let op je voeding

Een van de dingen die je zelf in de hand hebt is natuurlijk de voeding die je binnenkrijgt. De juiste voeding geeft je lichaam de vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten die het nodig heeft. Een voedingspatroon dat uit balans is veroorzaakt tekorten, die maar lastig aan te vullen zijn door gezonder te gaan eten. Vaak ben je dan op supplementen aangewezen, zoals multivitamines. Door bij de huisarts bloed te laten prikken kun je kijken hoe het met het niveau aan vitamines gesteld is in je lijf, waarna je eventuele tekorten kunt aanvullen met supplementen. Heb je eerder een hormonale disbalans? Een dim complex kan helpen om je hormonen in balans te brengen, hoewel gezonde voeding natuurlijk ook erg belangrijk is. Online kan je bij bijvoorbeeld Vitaminesperpost.nl Dim complex bestellen.

Leer prioriteiten stellen

Het allerbelangrijkste bij burn-out symptomen is dat je leert welke zaken jouw energie waard zijn en welke niet. Veel mensen leven als het ware voor de goedkeuring van anderen en zijn constant bezig iedereen te pleasen. Dit is ontzettend uitputtend en bovendien helemaal nergens voor nodig. Er is maar één persoon die kan bepalen waar jij je goed bij voelt en wat jou gelukkig maakt en dat ben je zelf. Laat dus alle zaken los die je allemaal voor anderen doet (je kinderen natuurlijk niet meegeteld) en durf op te komen voor je mening en gevoel.

Leven in het moment

Mensen die geneigd zijn constant met hun aandacht in het verleden of de toekomst te leven, hebben een grotere kans om een burn-out te krijgen. Constant anticiperen op wat er mogelijk kan gebeuren, is namelijk heel erg vermoeiend. Ook piekeren over dingen uit het verleden put je uit, en zorgt er bovendien voor dat je niet met je aandacht in het hier en nu leeft. Door mindful je aandacht te houden bij alles wat er op dit moment gebeurt, wat je ziet, ruikt, voelt en hoort, krijg je veel meer rust en acceptatie. Dit is aan te raden bij alle typen stressklachten.