Een e-bike kopen. Welke soort e-bike motor past bij jou?

Ben je van plan om een e-bike te kopen? Dan is het handig om te tevoren goed ingelicht te zijn over de verschillende soorten motoren van een e-bike. Zo bestaan er e-bikes waarbij de motor in het midden is geplaatst, maar er zijn ook modellen verkrijgbaar met een voorwiel of achterwielmotor. Maar welke is nu de beste? En welke soort e-bike motor past bij jouw gebruiksdoeleinden?

Allemaal vragen waar je wellicht graag antwoord op zou krijgen voordat je een e-bike gaat kopen. De keuze voor een motor hangt natuurlijk niet alleen af van jouw persoonlijke voorkeur. Elke aandrijving heeft weer zijn eigen voordelen dus is het verstandig om deze af te stellen aan jouw fiets behoefte. Hierbij is het belangrijk om jezelf af te vragen waar je de e-bike het meest voor gaat gebruiken.

Fiets je dagelijks kleine afstanden? Of wil je lange ritten met de elektrische fiets gaan maken waarbij een klimmetje niet is uitgesloten? Deze factoren spelen allemaal mee in het maken van de juiste keuze. Een e-bike kopen wordt op deze manier niet alleen een stuk eenvoudiger, maar het maken van een goede keuze staat ook garant voor jaren fietsplezier van jouw e-bike. Op deze manier kan de motor je de ondersteuning bieden die jij nodig hebt en op elk gewenst moment.

E-bike met voorwielmotor of achterwielmotor kopen

Om de keuze voor het kopen van een e-bike makkelijker te maken, hebben we hieronder de voordelen per motor uiteengelegd. Zo kun je een goede keuze maken voor wat betreft de motor van jouw nieuwe elektrische fiets.

Middenmotor

Een e-bike kopen met een middenmotor brengt een aantal fijne voordelen met zich mee. Zo is de fiets niet alleen makkelijker te verplaatsen doordat het gewicht zich concentreert in het midden van de fiets, maar een e-bike met een middenmotor geeft ook minder kans op storingen. Anders dan bij een voor of achterwielmotor, is de rotatiesensor bij een e-bike middenmotor ingebouwd in het systeem. Nog een voordeel als je een e-bike wilt kopen met een middenmotor: ze zijn zuinig met energie waardoor het fietsen van langere afstanden geen probleem is.

Voorwielmotor

Wil je graag een e-bike kopen die vanuit het voorwiel wordt aangedreven? Dan is een voorwielmotor wellicht waar je naar op zoek bent. Deze krachtige maar eenvoudig uitgevoerde e-bike motor heeft als voordeel dat ze goed te combineren zijn met bijvoorbeeld een derailleurversnelling of een naafversnelling. Daarnaast biedt een e-bike met een voorwielmotor een directe ondersteuning als er getrapt wordt. Hierdoor is het mogelijk om in elke gewenste versnelling weg te fietsen. Nog een voordeel als je een e-bike met voorwielmotor wilt kopen: ze zijn naast stevig en robuust ook nog eens een stuk voordeliger.

Achterwielmotor

Ook een e-bike met een achterwielmotor kopen heeft zo zijn voordelen. Zo zijn ze vrijwel geruisloos in gebruik en zijn minder gevoelig voor slijtage. Daarnaast is het met een achterwielmotor mogelijk af te remmen op de motor waardoor je aanzienlijk op de energie kunt besparen. Een e-bike kopen waarbij de motor op het achterwiel is geplaatst biedt altijd trapondersteuning. Ook als je ervoor kiest om in een zware versnelling weg te fietsen.