In het drukke stadsleven van Rotterdam kan het bezit van een eigen auto soms meer problemen dan gemakken opleveren. Van parkeerproblemen tot hoge kosten voor onderhoud en verzekering, het is geen wonder dat steeds meer Rotterdammers kiezen voor een alternatieve oplossing: deelauto‘s. Maar wat houdt auto delen precies in? En wat zijn de voordelen ervan? Laten we dat eens gaan bekijken.

Wat is auto delen en hoe werkt het?

Auto delen, of carsharing, is een concept waarbij meerdere individuen gebruik maken van één auto. In plaats van elk een eigen auto te bezitten, hebben deelnemers aan een auto deelprogramma toegang tot een vloot van auto’s die ze kunnen gebruiken wanneer ze die nodig hebben. Een voorbeeld hiervan is het populaire auto huren rotterdam programma. Hierbij reserveer je eenvoudig een auto via een app, gebruik je de auto voor de tijd die je nodig hebt en breng je hem daarna weer terug. Het is een eenvoudige, handige en vaak goedkopere optie dan het bezitten van een eigen auto.

Voordelen van auto delen: goed voor je portemonnee

Eén van de grootste voordelen van auto delen is dat het veel goedkoper kan zijn dan het bezitten van een eigen auto. Denk aan alle kosten die je bespaart: geen onderhoudskosten, geen verzekeringskosten, geen parkeerkosten. En dat is nog maar het begin.

Hoeveel kun je besparen met auto delen?

Het exacte bedrag dat je kunt besparen met auto delen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder hoe vaak je de auto gebruikt en voor welke afstanden. Over het algemeen kun je echter aanzienlijke besparingen verwachten. Volgens sommige schattingen kan het gebruik van een deelauto je jaarlijkse autokosten met wel 50% verminderen.

Voordelen van auto delen: goed voor de planeet

Naast de financiële voordelen, is auto delen ook goed voor het milieu. Door minder auto’s op de weg te hebben, verminderen we de uitstoot van broeikasgassen en helpen we de lucht in onze steden schoner te houden.

De milieu-impact van auto delen

Volgens een studie van de Universiteit van Californië kan elke deelauto maar liefst 13 persoonlijke auto’s vervangen. Dat betekent minder auto’s die geparkeerd staan (en ruimte in beslag nemen) en minder auto’s die rondrijden (en uitstoot produceren). Het is duidelijk dat de keuze voor een deelauto een grote stap is in de richting van een duurzamere toekomst.