Een groot deel van de faillissementen binnen het MKB heeft als oorzaak dat hun klanten te laat of niet betalen. Een onderschat risico dus waar iedere ondernemer maatregelen op zou moeten nemen. Toch gebeurt dat over het algemeen in beperkte mate waardoor een wanbetaler pas te laat in beeld komt. Allereerst is het belangrijk je debiteurenadministratie strak in te richten. Maar hoe doe je dat en welke maatregelen moet je dan nemen binnen je bedrijf? Dit is best in dit blog goed uit te leggen en gaan we dus ook trachten te doen. Lees dus snel verder hoe je je debiteurenadministratie morgen strakker kunt inrichten.
Hoe richt ik een goede debiteurenadministratie in?
Het begint allereerst met een goed systeem, waarmee gefactureerd kan worden en waarin ook gevolgd kan worden welke factuur wel en welke niet is betaald. Het aanbod van dit soort software is best groot, dus je hebt even de tijd nodig om te vinden wat goed aansluit op je behoefte. Wat je veel ziet is dat je in een online programma je debiteurenadministratie kunt doen. Dit heeft als grote voordeel dat je overal waar internet is en waar je je laptop bij je hebt je debiteurenadministratie kunt doen. Als je het systeem hebt en het is goed ingericht dan kun je aan de slag. Zorg dat het debiteurenbeheer een duidelijke plek heeft binnen je bedrijf. Maak iemand verantwoordelijk en stel een KPI en een doel vast om goed te kunnen sturen. Als KPI zou je de omloopsnelheid debiteuren kunnen hanteren. Deze geeft aan hoe lang een factuur gemiddeld uit staat bij een klant. Hiermee kan je goed zien of maatregelen die je neemt ook effect hebben. Vaak als je sneller een herinnering eruit stuurt of eerder telefonisch contact opneemt zie je al dat dit effect heeft. Aandacht en focus is het belangrijkst.
Wat levert een goede debiteurenadministratie op?
Zoals ik eerder al aangaf voorkomt een goede debiteurenadministratie problemen. Als klanten te laat betalen komt deze cash later op je rekening en dit kan een liquiditeitkrapte opleveren. In het ergste geval kan je zelf de rekeningen niet meer betalen en komt de continuïteit van je bedrijf in gevaar. Als je je debiteurenadministratie beter op de rit hebt wordt de omloopsnelheid van je debiteuren korter. Dit ga je merken aan het saldo op je rekening. Dit saldo kan je weer goed gebruiken om de ambities die je met je bedrijf hebt te financieren. Ook hier draagt een goede debiteurenadministratie dus aan bij.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.