Woon je in onze prachtige hoofdstad? Dan is de kans groot dat je in een appartementje woont. Wanneer het gaat om een koop appartement, dan zijn er ontelbaar veel zaken die je op orde moet hebben. Het is af en toe net alsof je een extra baan hebt. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om slim te werk te gaan. Stel, je bent net als ik lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Dan zijn jullie met z’n allen verantwoordelijk voor het algemene onderhoud. Dit wordt ook wel het VvE Beheer genoemd. Het VvE Beheer kan in Amsterdam nogal wat tijd opeisen. Daarom geef ik je vandaag tips hoe ook jij slim te werk kunt gaan met jouw VvE Beheer Amsterdam.

Een effectief bestuur aanwijzen

Voordat ik mijn appartement kocht en lid werd van mijn VvE, was het een chaos. Nou wil ik niet alle lof opeisen. Ik wil alleen aangeven dat ik in eenzelfde situatie terecht kwam. Het hele beheer werd amper of veel te laat uitgevoerd. Bovendien was het niet echt inzichtelijk welke kosten gemaakt waren en wat het plan voor de aankomende jaren was. Kortom, het was echt rampzalig. Toen ik erbij kwam, wilde ik me even voorstellen aan het bestuur. Een VvE wijst over het algemeen een bestuur aan die de kleine beslissingen nemen en alles in goede banen laten leiden. Bij ons was er geen bestuur. De laatste bestuursleden van de VvE waren namelijk de verkopers van mijn appartement. In de tussentijd was er niemand die de taken op zich had genomen voor het VvE Beheer Amsterdam.

Dat was natuurlijk niet zo slim. Als je wel effectief te werk wil gaan met jouw VvE Beheer Amsterdam, dan raad ik je van harte aan om een effectief bestuur aan te wijzen. Selecteer bijvoorbeeld mensen die echt verstand hebben van dit soort zaken. Je hebt er namelijk niets aan als je een kunstenaar zonder enige ervaring met onderhoud en beheer als bestuurslid benoemt. Helaas bevat niet iedere VvE de juiste mensen voor de taak. In dat geval kun je slim te werk gaan door een compromis voor te stellen. Jullie benoemen dan alsnog een bestuur binnen de VvE, maar vervolgens besteden jullie de ingewikkelde aspecten uit aan een ervaren partij.

Expert inschakelen voor VvE Beheer

Ik stelde dus uiteindelijk voor aan mijn VvE om een externe VvE Beheerder in te huren. Dit is een onafhankelijke partij die alle zaken omtrent het VvE Beheer Amsterdam uit handen neemt. Zo’n beheerder maakt bijvoorbeeld de administratie op orde, stelt een meerjarenplan op en beheert het financiële plaatje van het onderhoud. Sinds wij in zee zijn gegaan met een uitstekende partij voor het VvE Beheer Amsterdam, hebben we het allemaal een stuk rustiger. De bestuursleden zijn vrolijk en het onderhoud wordt op tijd uitgevoerd. Kortom, ben jij lid van een VvE in Amsterdam en kan het onderhoud wel wat beter? Overweeg dan een VvE Beheerder!